Saturday, June 25, 2011

sudah berpindah..................

dah berpindah ke laman web sendiri....klik sinie k...

Tuesday, April 26, 2011

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 70-an dan 80-an.. MESTI KORANG INGAT NI

70-an dan 80-anKita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver
Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja
Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat
seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah- tajaan yayasan sabah(Berjaya) susu free.nak galakkan budak2
time tuh minum susu. klu beli - sekotak 30 sen jek beb...

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada
yang suka stoking tebal laaa....

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti
Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa
dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar
awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2
duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni.baling2 kapur laa.

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,
yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti nak switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone...
hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap
hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time
kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk
forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

tapi apa yang pentinglahkan..bila kenangkan saat ni semua dgn
mendalam.. mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan
lalui zaman yg sebegitu lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

Monday, April 25, 2011

Apple to Samsung: Stop stealing Our Ideas You Sonofabitch



Apple says it's sick and tired of Samsung ripping off the iPad and iPhone, and the Cupertino, California, company is filing papers.In a lawsuit filed Friday, Apple accused Samsung of committing patent and trademark infringement with its Galaxy line of mobile products. That includes the Galaxy S smartphone and the Galaxy Tab tablet.


"It's no coincidence that Samsung's latest products look a lot like the iPhone and iPad, from the shape of the hardware to the user interface and even the packaging," an Apple representative said in a statement provided to All Things Digital. "This kind of blatant copying is wrong, and we need to protect Apple's intellectual property when companies steal our ideas."

Samsung is also a supplier of components to Apple, and manufactures at least some of the A4 and A5 processors used inside the iPhone, iPad and Apple TV, as well as solid-state disk drives used in many Apple products.


"It's no coincidence that Samsung's latest products look a lot like the iPhone and iPad," an Apple rep said in a statement.

Tech giants are already tangled in a number of patent lawsuits filed in years past related to smartphones.
Nokia filed suit against Apple in 2009 for patent infringement, Apple filed a patent lawsuit against HTC in 2010, and Microsoft has gone after Google's partners offering Android-powered products.
In the suit filed against Samsung, Apple contends that Samsung is copying Apple's products on both the hardware and software levels.

For instance, Apple says the Galaxy Tab "slavishly copies" Apple's product design, using a rectangular body with rounded corners, a black border and an array of app icons similar to the iPad's.
Apple also names the Galaxy S, Epic 4G and the Nexus S smartphones, according to a brief report in The Wall Street Journal. The lawsuit filing has yet to appear in the official PACER database.
Wired.com noted last year that the Samsung Vibrant, the predecessor of the Galaxy S, strongly resembles the iPhone.

ALAH MACAM LA APPLE TU IDEA KORANG ORIGINAL ABES!! KALAU SUME NAK TAU, MAC OS X TU PUNYE DESKTOP ENVIRONMENT MOSTLY TIRU UBUNTU PUNYE DESKTOP TERBARU "UNITY"

MACAM WTF NAK CKP ORG TIRU DIE PDAHAL DIE PON KAKI TIRU JUGAK..PFTTTTT ..


PS : AKU LAGI RELA GUNA WINDOWS DARI PKI MAC OS BODOH SIAL MAC PENIRU

Friday, April 15, 2011

Selamat Hari Lahir


wah...sedar atau tak... hari nie dah genap umur aku 24 tahun....:) kepada kawan-kawan yang wish tu...thanks bnyak2...x der nak mintak hadiah apa2 pon.. cukup la sekadar korang semua doakan kebahagian aku di dunia dan akhirat...



 "SELAMAT HARI JADI WAN"

Monday, April 11, 2011

NOKTAH

Apa maksud NOKTAH bertindih ??

Thursday, April 7, 2011

Wednesday, March 30, 2011

Lama tak jenguk benda alah nie....:)

ha...nie analisis pengunjung blog "Aku Budak Kampung" minggu nie.....
Iternational tue...hahaha...paham ke dorg baca blog aku???
apa pon.. thanks pada semua yg sudi2 menjenguk kt sinie....PEACE!!!

Tahukah Anda !!!!

pasti la anda tak tahu...sebab saya belom bagitau lagi....:)
cuma nak berkongsi pandangan je la...
tahukah anda...50% lelaki sengaja buat perempuan MARAH...
KENAPA???
hahhaa...mesti ada yang tak percaya kan...
Lelaki suka buat perempuan marah sebab...
perempuan nampak COMEL bila marah....:)
so..jgn la anda tanya kenapa BF/Suami anda sengaja buat anda marah....
p/s- bukan semua kay...hanya segelintir sahaja....:)
*gambar hiasan

Untuk Renungan Sahabat Sekalian...................

MANUSIA perlukan PERUBAHAN dalam HIDUP....... 
tapi janganlah kita jadi MANUSIA yang mengambil MASA terlalu LAMA untuk BERUBAH.....
renung-renungkan dan selamat beramal.............

video

Tuesday, March 29, 2011

Wednesday, March 23, 2011

Syurga Di Bawah Telapak Kaki Ibu

kepada semua yang bergelar anak, renungkanlah video ini....
ingtlah...tiada insan lain yang menyayangi kita seperti DIA.....
hanya DIA yang sentiasa ada untuk apa jua keadaan kita,,,
susah dan senang hidup kita....
untuk MAK yang tersayang di kampung... 
Anakmu disini sentiasa menyayangi dan merinduimu....
Terima Kasih kerana MELAHIRKAN dan  MEMBESARKAN anakmu yang nakal ini.....
buat ibuku yg bernama NORMA BT KAMEH...
I LOVE U SO MUCH....
video

Monday, March 21, 2011

Rugi Kahwin Lambat..........

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok da
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?
Jangan bimbang atau ragu okeh,
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju
Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu
Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang
Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

credit to tuah

Monday, March 14, 2011

why???

video
kenapa manusia spesis ini dilahirkan didunia???

Tuesday, March 1, 2011

Saman !! Oh ! Saman !!

hari yang agak malang la untuk aku...4 jam beratur menunggu giliran nak bayar saman... akhirnya lebur cam tue ja..."pak guard" tu cakap kaunter tutup jam 6 petang dik... cis....polis tu buta ke??? punya la ramai yg beratur kt blakang nie... bg la extension time skit....dah la sakit kaki..berdiri lama... tapi "HATI" nie lagi sakit la..fuh...MyEG pun satu..time macam nie la sever down la apa la... so apa pun... jgn la wat keje last minit...padan muka aku...:)

gambar di sekitar Kaunter Trafik The Curve Damansara
1. station pertama aku...2.00pm

2. selepas 3 jam beratur...5.30pm ( blakang aku)

3. last station sblm aku berambus.....6.00pm ( depan aku)

still berharap server MyEG ok....:)

Friday, February 25, 2011

Ceriakan Hidup Anda

1. Beri salam/selamat sejahtera pada semua org yg anda jumpa.

2. Bacalah bismillah sblm melakukan sesuatu.

3. Mulakan harimu dengan senyuman...




siapa pun kita...dengan sapa pun kita jumpa.. 
berilah SALAM..
sedekahkanlah SENYUMAN..
mulakanlah hari kita dengan Bismillah...
moga apa yang kita buat diberkati hendakNYA
CERIA SOKMO !!

Thursday, February 24, 2011

nak ipad



A @ B

( A )

( B )

Sesuci Cinta Syuhada'

agak2 korang la kn.. sbb apa aku letak nama nie sbgai link blog aku??
sapa teka btul aku blnja makan...:)

Lelaplah Wahai Sepasang Mata

jam menunjukkan pkul 3.30pagi....
mata belom mau pejam..
td sempat tido kejap je...
terjaga pegi jamban terus x leh tido...
huhuh...

Friday, February 18, 2011

Friday, February 11, 2011

THOMAS EDISON


"\Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration."
 
Siapakah dia?? Ha.. ari nie aku nak bercerita skit sal “mamat” nie.. kalau taip je kt google search “ Thomas Edison”.. antara link yg akan keluaq adalah spt thomas edison light bulb ; thomas edison inventions ; thomas alva edison ; thomas edison phonograph ; thomas edison quotes & macam2 lagi la... yg pastinya “mamat” nie mmg glamour dan seluruh dunia kenal dia...

 *Google sempena ulangtahun kelahiran Thomas Edison ke-164

Disini bermula segalanya...........
Di bandar Milan, Ohio, United States....tanggal sebelas haribulan dua tahun seribu lapan ratus empat puluh tujuh ( 11/Febuari/1847 ) , lahirlah seorang bayi pintar yang diberi nama “Thomas Alva Edison” (mamat). "Mamat" nie lahir hasil persenyawaan sperma milik Samuel Ogden Edison, Jr dan ovum milik Nancy Matthews Elliott
"Mamat" nie mmg seorang  “inventor & scienties”  yg hebat la...kalau nak taw lebih lanjut buka wikipedia la k...:)

February 11, 1847 – October 18, 1931

*aku tulis pasal “mamat” nie sempena memperingati hari kelahirannya yg ke-164 (1847-02-11)

Thursday, February 10, 2011

POLITIK !! OH!! POLITIK!! ii

agenda politik negara yang semakin meruncing...agak2 apa la nak jadi ngan politik kat negara kita nie... tengoklah Pulau Pinang...makin risau je tengok... Masyarakat MELAYU makin hari makin berkurang... sikit2 mereka dihalau secara halus oleh parti pembangkang yang memerintah... aku tulis nie pun bukanlah nak salahkan mana2 pihak...tapi bila tengok Buletin Utama semalam.. macam sedih la jgak...hmmmm...nnti aku sambung lagi.. sakit perut..:)

Wednesday, February 9, 2011

POLITIK !! OH!! POLITIK!!

Genesis Biologi Politik

Politik wujud sebelum wujudnya ketamadunan manusia.
Kebanyakan primat hidup berkumpulan dan membentuk "hierarki dominans" ( dominance hierarchies ). Individu dengan status hierarki tinggi cenderung untuk merampas kawasan, makanan, dan peluang mengawan daripada individu yang mempunyai hierarki yang lebih rendah. Dengan itu lebih tinggi status seseorang individu lebih besar peluangnya untuk berjaya membiak dan mengawan dengan lebih kerap, selain mempunyai lebih banyak sumber untuk melabur bagi menjamin keturunannya terus hidup.
Hierarki ini tidak tetap dan bergantung kepada beberapa faktor yang berubah, antara lain ialah umur, jantina, kecerdasan, dan keagresifan.
Status juga bergantung kepada keupayaan untuk mendapatkan sokongan yang lain. Malah, keperluan untuk mengekalkan posisi dan pengetahuan masyarakat mungkin merupakan pencetus evolusi otak lebih besar bagi manusia.
Politik manusia awal berbentuk kumpulan kumpulan tersusun seperti keluarga, kerabat (clan), dan suku kaum ( tribes )

(COPY DARI WIKIPEDIA)

Monday, January 24, 2011

tiada konklusinya

" BERGADUH "

" BERTEKAK "

" MERUSUH "

Inikah yang dinamakan mencari "konklusi" ??

"MENCARI SINAR BARU"

kerinduan.................
kebahgian.................

kesimpulanya..............

= SAYANG =

Sunday, January 23, 2011

Buat Aku Tersenyum

Datanglah sayang dan biarkan ku berbaring
Di pelukanmu walaupun tuk sejenak
Usaplah dahiku dan kan kukatakan semua
Bila kulelah tetaplah disini
Jangan tinggalkan aku sendiri
Bila kumarah biarkanku bersandar
Jangan kau pergi untuk menghindar
Rasakan resahku dan buat aku tersenyum
Dengan canda tawamu walaupun tuk sekejap
Karna hanya engkaulah yang sanggup redakan aku
Karna engkaulah satu-satunya untukku
Dan pastikan kita selalu bersama
Karna dirimulah yang sanggup mengerti aku
Dalam susah ataupun senang
Dapatkah engkau s'lalu menjagaku
Dan mampukah engkau mempertahankanku
Bila kulelah tetaplah disini
Jangan tinggalkan aku sendiri
Bila kumarah biarkanku bersandar
Jangan kau pergi untuk menghindar

yea.....tahun lahir aku la...:)

igauan ngeri

mimpi-mimpi si pemimpi
bagaikan sebuah igauan ngeri
yang pasti itu hanya mimpi
dek kerana tak basuh kaki...

Tuesday, January 18, 2011

Monday, January 17, 2011

=promote=




Saturday, January 15, 2011

1 Malaysia

Barangan Buatan Malaysia

fuh...terjaga dari tido terus bukak FB......terkejut jgak bila ada membe yg passing link nie... http://1malaysia.com mula-mula macam tak percaya... tapi bila dah register rasa bangga lak... coz Malaysia pon dah ada Lama sosial sendiri...made in Malaysia k... lebih kurang mcam FB jugak la... so apa lagi... marilah sama-sama kita beralih ke 1Malaysia.com.....peace

Sunday, January 9, 2011

DISEMBER 2010

Pengunjung "Aku Budak Kampung"...Thanks All

Antara earning yg dapat dari NUFFNANG
THANKS NUFFNANG !!!

Saturday, January 8, 2011

" SPEAKING with FULLNESS of THE HEART "

Speak the gentle truth and with fullness of the heart.
Speech is a powerful human tool and the tongue
is sharper then the sword.
Use love, kindness and sincerity in your speech
and it will return to you a thousand-fold !





THE ROSE SPEAKS OF LOVE SILENTLY,
IN A LANGUAGE KNOWN
ONLY TO THE HEART.
UNKNOWN AUTHOR

Friday, January 7, 2011

Tuesday, January 4, 2011

"cara-cara mencari awek sejati"

video
khas buat kaum adam yg mebaca entry nie.....:)

Sunday, January 2, 2011

epi new year

sedar atau tak kita dah melangkah ke tahun baru..... bagaimana dengan tahun lepas?? moga kesalahan dan kesilapan di 2010 tidak akan ku ualang lagi.....Welcome 2011 !!!